Poslanci VÚC schválili prevod letiskovej infraštruktúry na nájomcu

15.04.2008 Prešov

Prešov 15. apríla (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili dnes prevod letiskovej infraštruktúry letiska Poprad-Tatry za symbolickú korunu súčasnému nájomcovi obchodnej spoločnosti ...
Prešovský VÚC dostal letiskovú štruktúru do majetku od štátu v roku 2005 za 1 Sk s podmienkou, že ju musí 20 rokov prenajímať súčasnému nájomcovi. Spoločnosť Letisko Poprad-Tatry má štyroch akcionárov: štát vlastní 34 percent, mesto Poprad 25 percent, mesto Vysoké Tatry 16 percent a PSK 25 percent. Podľa predsedu PSK Petra Chudíka bolo nelogické, aby opravy a modernizáciu letiskovej infraštruktúry financoval samosprávny kraj, ktorý následne na to nemôže investíciu premietnuť do trhového prenájmu. Chudík pre TASR ďalej uviedol: \"Ako člen predstavenstva tejto akciovej spoločnosti som navrhol riešenie, aby PSK dal majetok, ktorý získal za korunu, do akciovej spoločnosti rovnako za jednu korunu. Takto budeme niesť spoluzodpovednosť za ďalší rozvoj letiska. Ide o to, že vzletová dráha má viac ako 30 rokov a minimálna oprava najneskôr o 5 rokov môže stáť 100 miliónov korún (3,10 milióna eur), celá rekonštrukcia až 500 miliónov (15,48 milióna eur) a všetko by mal riešiť samosprávny kraj. Takýmto spôsobom sa nám podarí rozdeliť spoluzodpovednosť na všetky štyri subjekty. \"
Ďalšie náklady na rekonštrukciu svetelnej približovacej sústavy, ktorá je jednou z podmienok na splnenie európskych štandardov, sú odhadnuté na 12,7 milióna Sk (390.000 eur). O tie sa však nemôže uchádzať priamo PSK, lebo sú určené len prevádzkovateľom letísk. Na základe všetkých predložených argumentov poslanci PSK prevod majetku veľkou väčšinou podporili.
 

Vyberte región